Sâmbătă, Ianuarie 20, 2018

         Romania 240-animated-flag-gifssudan-240-animated-flag-gifs 

Cultura

Cultura sudaneza amesteca comportamentele, practicile și credințele a circa 578 triburi, ce comunica în 145 de limbi diferite, într-o regiune microcosmica a Africii, cu extreme geografice, variind de la desert la pădure tropicală.

Sudan este una dintre țările cele mai diverse etnic și lingvistic din lume. Ea are aproape 200 de grupuri etnice care vorbesc peste 900 de limbi și dialecte, deși o parte din grupurile etnice și lingvistice mai mici din Sudan au dispărut, în special în anii 1980 și 1990. Migrarea unor grupuri a jucat un rol, deoarece migranții de multe ori uita limba lor maternă atunci când se mută într-o zonă dominată de o altă limbă. Unele grupuri lingvistice au fost absorbite prin cazare, alții prin conflicte. Cu toate acestea, ca urmare a influenței puternice culturale arabe din țară, în special în partea de nord a țării, dialectul sudanez arabesc este lingua franca vorbita în rândul popoarelor din Sudan, deși limba engleză poate fi vorbita in elita sudaneza și porțiuni ale populației sudaneze. Multi sudanezi vorbesc mai multe limbi.

Sudan are diverse religii și credințe, cele mai importante fiind islam, creștinismul, și credințele indigene. În partea de nord și părțile centrale ale Sudanului, islamul domină viața religioasă de-a lungul Nigerului cu aderarea la statusurile Coranului și legile sunt fervente, dacă nu chiar devotate. Spre partea de sud a Sudanului, se va găsi o influenta mai păgâna și creștina exprimat în viața populației locale, desi islamul nu este cu totul absent. Creștinismul este practicat în diferite forme de credință, de la catolicism la anglicanism la alte forme de credință creștină. O astfel de credință poate fi practicat de către creștini sau influențati de pre-crestini, credintele traditionale, în funcție de fiecare adept. Diferitele popoare păgâne din Sudan efectueaza, de asemenea, ritualuri și obiceiuri sacre pentru credințele și zeitățile lor. Astfel de ritualuri și credințe nu sunt sistematizate într-un set de reguli doctrinale, statusuri sau texte sfinte, ci sunt mai degrabă transmise oral de către comunitatea tribală de la o generatie la alta. O persoană poate fi considerata ca un membru al credinței sale pentru simplul fapt de a se fi născut în grupul său etnic. Fiecare grup etnic are o credință care, deși poate partaja elemente de ritualuri și credințe, cu triburi surori, este unic pentru acesta. Credinta și activitatile într-un mod religios, mai degrabă decât să fie considerat ca o acțiune umană separată, este o parte din viata de zi cu zi și este legată de relațiile sociale, politice, economice, și ale grupului.

Sudan are o cultură muzicală bogată și unica, ce a trecut prin instabilitate cronică și represiune în timpul istoriei moderne a Sudanului. Începând cu impunerea legii sharia în 1989, mulți dintre poeții cei mai importanti ai țării, cum ar fi Mahjoub Sharif, au fost închiși în timp ce altii, precum Mohammed el Amin (revenit in Sudan in mijlocul anilor 1990) și Mohammed Wardi (întors în Sudan 2003), a fugit la Cairo. Muzica traditionala a suferit de asemenea, ceremoniile tradiționale Zar fiind întrerupte și tobele confiscate. În același timp, cu toate acestea, militarii europeni au contribuit la dezvoltarea muzicii sudaneze prin introducerea de noi instrumente si stiluri; trupele militare, în special cimpoaiele scoțiene, au fost renumite, și au prestabilit muzica tradițională la muzica de marș militar. Marșul Shulkawi Nr 1, este un exemplu, setat la sunetele Shilluk.

Nuba, de pe linia frontului dintre nordul și sudul Sudanului, și-a păstrat o tradiție vibranta populară. Festivalul muzical al recoltei Kambala este încă o parte importantă a culturii Nuba. Armata de Eliberare a Poporului Sudanez (SPLA) includ un grup numit Stelele Negre, o unitate dedicată "sustinerea culturala și de performanță". Printre membri se afla si chitaristul și cântărețul Ismael Koinyi, precum și Jelle, Jamus și Tahir Jezar.

Cele mai populare sporturi din Sudan sunt fotbalul și atletismul. Sudan are o istorie bogată în fotbal. A fost una dintre țările ce au format fotbalul african impreuna cu Egipt, Etiopia și Africa de Sud. Sudan a câștigat Cupa Africii în 1970 și a găzduit prima cupa africana  în 1956. Al-Hilal și El-Merreikh sunt cele mai puternice echipe din Sudan. Alte echipe, precum Khartoum, El-Neel, Hay-Al Arab incepand a fi mari echipe in Sudan.

Liga din Khartoum este considerata a fi cea mai veche liga din Africa. Echipa nationala de fotbal a Sudanului a participat la Jocurile Olimpice din 1972 in Munchen. Handbalul, baschetul și voleiul sunt populare în Sudan. Atletismul a avut mai mult succes în Sudan.

Îmbrăcămintea sudaneza variază în diferite părți ale Sudanului persoanele purtând îmbrăcăminte, fie tradițională, fie occidentala. Portul tradițional în Sudan este jalabiya care este un fel de rochie larga însoțită de o esarfa mare purtate de bărbați și thoba care este un tricou lung purtat de femei.

Educatie

Instituțiile de învățământ superior din Sudan includ:

Universitatea Future (fosta Computer Man College)

Academia de Medicina

Universitatea Ahfad pentru Femei

Colegiul de Stiinte si Tehnologie Bayan

Centrul de Cercetare Mycetoma

Universitatea Omdurman Ahlia

Universitatea Islamica Omdurman

Universitatea de Stiinte si Tehnologie Sudan

Universitatea Alneelain

Universitatea din Gezira

Universitatea din Khartoum cu Biblioteca Nationala

Universitatea din Kordofan

Documente

Documente Pasaport

Faceti click aici pentru documentele de reinnoire a pasaportului.


Viza de intrare

Faceti click aici pentru documentele pentru viza de intrare..

Sumar

History: Land of the oldest human civilization, kush or meroetic kingdom (800BC - 320 )
Location: An Afro-Arab country, situated in heart of Africa, dominated by river Nile
Capital: Khartoum
Area: 1.882 million sq. miles
Population: 36 million, with 2.6 % growth rate
Climate: Ranges between Tropical in South, desert in North
Currency: Sudanese Pound
Official language: Arabic, english as a second langauge
Religions: Islam, Christianity

Sudan Map